Ako vybrať obývaciu stenu?

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Ako vybrať obývaciu stenu, ktorá zapadne do vašej domácnosti

Zariaďujete novú obývačku? Potom nastal ten správny čas na výber novej obývacej steny. Ak neviete, kde začať a či si vybrať závesnú, alebo voľne stojacu stenu, či zvoliť radšej otvorené, alebo zatvorené skrinky a police, poradíme vám.

Ako vybrať obývaciu stenu

Pred výberom konkrétnej obývacej steny si najprv ujasnite, koľko úložného priestoru potrebujete. Vzhľadom na nekonečné možnosti dizajnu je výber dokonalej steny do obývacej izby náročnou úlohou.

Ak sa chcete inšpirovať a zistiť, aké možností trh nábytku ponúka, skúste obývacie steny vyhľadávať pomocou agretátoru nábytka a bytových doplnkov - Biano. Stačí, ak zaškrtnete svoje preferencie a hneď pred sebou máte stovky možností na jednom mieste.

Základné faktory výberu obývacej steny

Prvou, a tou najdôležitejšou, vlastnosťou obývacej steny je funkčnosť. Obývačka musí byť dobre využiteľná a zároveň by ste sa v nej mali cítiť príjemne.

Druhým dôležitým bodom sú priestorové možnosti a rozmery obývacej steny. Nemala by zaberať viac ako 2/3 dĺžky steny. Ak je príliš veľká alebo príliš malá, miestnosť bude vyzerať neútulne či stiesnene.

Čo všetko potrebujete vo svojej obývačke?

Obývacia stena vám pomôže usporiadať všetky veci, ktoré do obývačky patria. Preto je pred výberom dizajnu alebo štýlu dôležité vedieť, čo všetko používate:

  • predstavte si, ako vyzerajú veci, ktoré chcete mať v obývačke
  • otvorené police sú prevažne na knihy, fotky, kvetináče a iné dekorácie
  • zatvorené skrinky slúžia na veci, ktoré nemusia byť na očiach
  • vizualizujte si tak konkrétny typ dizajnu
  • štýl obývacej stenu nemusí zodpovedať tomu, čo sa v obývačke nachádza
  • zvoliť môžete “harmonický” kúsok, ktorý obývaciu izbu len doplní

Závesná alebo voľne stojaca obývacia stena?

Na trhu nájdete dva typy obývacej steny - voľne stojacu a závesnú. Vaše preferencie sa časom môžu meniť, preto by ste výber typu obývacej steny mali dôkladne prehodnotiť. Ak si teda nie ste istý “pevným variantom”, vyberte si obývaciu stenu, ktorú zložíte a umiestnite podľa seba. Budete ju tak prispôsobovať svojim aktuálnym potrebám.

Ako vybrať obývaciu stenu

Výhody samostatne stojacej obývacej steny

  • neobmedzený pohyb a reorganizácia
  • menej nenáročné sťahovanie
  • design podľa vlastnej chute
  • variabilita a možnosť rozšírenia o nové kusy nábytku

Sektorové - voľne stojace obývacie steny

Sektorové obývacie steny tvoria viaceré kusy nábytku - skrine rôznych veľkostí, komody, poličky alebo podstavce na TV. Každý kúsok je štýlovo zladený k ostatným, teda odpovedajú si farbou, použitým materiálom, ale aj rôznymi detailami, ako sú napríklad úchytky.

Kam umiestniť televízor?

Na základe toho, čo všetko je súčasťou vašej obývačky, sa rozhodnite o veľkosti a type úložných priestorov. Otvorené police sú ideálnym miestom pre vaše obľúbené knihy, rodinné fotky alebo pekné sviečky.

Súčasťou každej obývačky je televízor, ktorý priprevníte na držiak, na stenu alebo ho na skrinku len postavíte. Pri výbere obývacej steny vždy voľte takú, aby ste mali dostatočnú rezervu, ak zatúžite po väčšej telke.

Ako vybrať obývaciu stenu

Dizajn, štýl, materiál a farba

Vďaka kombinácii rôznych farieb, povrchových úprav a tvarov pôsobí obývacia stena jedinečne. Nebojte sa zvážiť farbu alebo povrchovú úpravu tak, aby odpovedala skôr menším detailom vo vašom interiéri. Možno by ste mohli prepojiť design niektorých skriniek s konferenčným stolíkom alebo pohovkou. Nábytok by nemal zakrývať celú dĺžky steny, miestnosť bude pôsobiť vzdušnejšie a otvorenejšie.

Hrajte sa aj so svetlom

Svetlo dotvára každý interiér a jeho správne umiestnenie dodá obývačke tú správnu atmosféru. Môžete si vybrať aj obývaciu stenu s LED osvetlením či pásikom, ktorý bude na jej spodnej strane.

Najdôležitejšie je, aby vaša obývačka pôsobila sviežo, a aby ste sa v nej cítili príjemne. Obývacia stena musí byť funkčná, ale tiež aj estetická. Nebojte sa podčiarknuť útulnosť v obývačke mäkkým kobercom, vzorovanou tapetou, štýlovými závesmi a ďalšími doplnkami vo vašom obľúbenom štýle.

Prečítané 2982 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.