Interiér v štýle minimalizmu

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Minimalizmus je cesta k lepšiemu životu

Vlnu minimalizmu ste určite zachytili aj vy. Desaťtisíce domácností po celom svete sa rozhodli žiť úspornejšie, praktickejšie a jednoduchšie. Svoj domov zbavili všetkých zbytočností, povynášali vrecia plné "odpadu", vecí, ktoré už nepotrebovali. Nechali si len to, čo potrebujú a milujú. Ich domácnosti zdanlivo zívajú prázdnotou, oni sú však spokojní. Trúfate si na život bez harabúrd aj vy? A prečo takýto životný štýl vlastne skúšať? Odpoveďou je nový životný priestor - okolo vás aj vo vás.

Za všetkým hľadaj ženu

Aj keď propagátorov minimalizmu by ste našli stovky, vlnu vyhadzovania a upratovania začala mladá Japonka Marie Kondo. Tá pred niekoľkými rokmi vydala knihu Zázračné upratovanie, v ktorej odporúča kompletne vyčistiť domácnosť od akýchkoľvek zbytočností- od starého nábytku až po nevyužitú ihlu. Jej heslo znie jednoducho: upratujte a vyhadzujte dovtedy, kým vám doma neostanú len tie veci, ktoré vás definujú a vyjadrujú váš životný štýl. Inými slovami: preč s fotkami zo strednej školy, keď už máte po tridsiatke, zbavte sa nepoužívanej lyžiarskej výstroje, ak ste srdcom plavec a turista, neskladujte zbierku jeansov a mikín, ak milujete volánové sukne.

Marie Kondo, ktorá na svojej celoživotnej záľube v upratovaní (áno, aj takí ľudia existujú) postavila kariéru, radí všetkým záujemcom o upratanú domácnosť, aby raz za pol roka kritickým okom prešli svoje veci a rozlúčili sa s tými, ktoré už pre ne nič neznamenajú. A vtedy, keď prestanete skladovať náhradnú súpravu posteľnej bielizne pre hostí, ktorí u vás nikdy neprespávajú, a rozlúčite sa so zbierkou magnetiek z dovolenky (a necháte si len pekné spomienky a zábavné historky), sa z vás stanú minimalisti.

Čo minimalisti (ne)potrebujú k životu

Skôr, ako sa bezmyšlienkovite pustíte do zbavovania sa osobných vecí, zastavte sa na chvíľu a položte si dôležitú otázku: "Aký domov chcem pre seba a svoju rodinu? Čo je pre mňa dôležité a čo nie?" Možno sa vám to zdá zbytočne filozofické, pre život minimalistu je však táto otázka kľúčom k úspechu.

Prajete si domov, ktorého centrom bude kuchyňa? Tešíte sa celý týždeň na víkend, aby ste mohli pre členov domácnosti variť? Alebo sa neviete dočkať piatku, aby ste záhradníčili na balkóne? To, čo máte radi, vás ľahko navedie k tomu, aby ste sa zbavili zbytočností, a ponechali si to, čo je pre vás srdcovou záležitosťou. Ak ste pripravený začať vyhadzovať, pripravte si odpadkové vrecia a pozrite kriticky nasledovné veci v domácnosti:

  • sošky, vázičky, sviečky, pokladničky, umelohmotné kvetinky. Ak vás pohľad na darované predmety napĺňa radosťou, je to v poriadku. Ak však o ne zavadíte okom len v sobotu doobeda, keď z nich utierate prach, dajte im zbohom.
  • knihy, ktoré ste prečítali (a viackrát už ich čítať nebudete), alebo knihy, ktoré ste si kúpili, no nikdy neotvorili. Darujte ich knižnici alebo nechajte v špeciálnych búdkach určených pre verejnosť.
  • oblečenie, ktoré je poškodené, nenosené, malé, alebo už nezodpovedá vášmu vkusu. To isté platí pre topánky, šperky a doplnky.
  • pokiaľ sa neživíte blogovaním o móde, nepotrebujete na zimu 5 čiapok ani zbierku šálov. Nechajte si len tie najkrajšie, ktoré spolu ladia. Všetko ostatné vyhoďte.
  • šaty z maturitného plesu, kostým zo štátnic, svadobné šaty po mame... skrátka oblečenie, ktoré nás dusí sentimentom, no nikdy si ho neoblečieme.
  • detské hračky, s ktorými sa vaši drobci už nehrajú, bez milosti pošlite na charitu. Rozlúčte sa s kočíkom, detskou stoličkou a kolískou, z ktorej vaše deti už vyrástli.
  • pokazený záhradný nábytok na terase či balkóne patrí do dôchodku. Nahraďte ho posedením, ktoré vás bude volať posedieť si so šálkou kávy na čerstvom vzduchu.
  • kritickým miestom je kuchyňa. Pokiaľ nevaríte tak často a radi ako Jamie Oliver, nepotrebujete mať zbierku kuchárok, bylinky od výmyslu sveta a dve sady nepoužívaných hrncov. Nechajte si len základné pomôcky, všetko ostatné dajte preč.
  • minimalisti milujú životné prostredie. Prejdite zbierku pracích práškov, čističov a aviváži v domácnosti. Potrebujete všetky tieto produkty, ktoré ničia pitnú vodu, zaťažujú prírodu a neprospievajú ani vášmu zdraviu? Nie. Skúste aspoň niektoré prostriedky nahradiť prírodnými pomocníky ako sóda bikarbóna, ocot a citrónová šťava.

Prečo minimalizmus?

Hneď, ako upracete a rozlúčite sa so zbytočnosťami, všimnete si niekoľko dôležitých zmien. Priestory okolo vás budú svetlejšie, priestrannejšie a vzdušnejšie. Konečne sa môžete zhlboka nadýchnuť. Nebudete túžiť nabehnúť do obchodu a nakúpiť ďalšie "nevyhnutnosti". Odrazu zistíte, že si stačíte s tým, čo máte. Zistíte, že máte dosť oblečenia, kozmetiky, nábytku, kníh a dekorácií. Že ich už nemusíte len skladovať, ale aj používať.

S čistým priestorom príde aj čistá hlava, nové myšlienky, nápady a zážitky. Začnete viac premýšľať o životnom prostredí, o tom, z čoho varíte, čo si obliekate a ako trávite čas. Zatúžite po kvalite, nie po kvantite. Budete mať potrebu upratať si aj v ostatných častiach života: v práci, vo vzťahoch, vo financiách. Minimalizmus je prenosný a nákazlivý, takže pozor na to. Alebo skôr, smelo do toho.

Inšpirácia: Small Design Ideas
Prečítané 2461 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.