Knižnica v dome alebo v byte

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Krása príbehov v pevnej väzbe, ktoré žijú na stránkach papiera, nezanikla ani s príchodom internetu, elektronických čítačiek a mobilov. Atmosféru dobre napísanej knižky v rukách nadšeného čitateľa nič nenahradí. Knižnice, kde odkladáme svoje poklady, majú pevné miesto v našich domácnostiach. Ako ich však umiestniť tak, aby boli vždy poruke, no naša domáca "ponuka" ostala prehľadná a pôsobila úhľadne?

Potrebujeme ju vôbec?

Vášniví čitatelia samozrejme okamžite odpovedia rázne áno. Ale čo ak čítate len občas, knihy si požičiavate z knižnice či namiesto knihomoľstva venujete čas niečomu inému? Knihy napriek tomu tvoria súčasť našich životov. Či už máte doma malé deti, pre ktoré je čítanie brána k osobnému rozvoju, pracujete na pozícii vyžadujúcej neustále vzdelávanie, alebo ste študent či sa venujete nejakému koníčku. Knihy neznamenajú vždy len romány a poéziu.

Koľko by ste vo svojej domácnosti objavili kuchárok, slovníkov cudzieho jazyka, príručiek účtovníctva, detských knižiek, odborných príručiek či albumov plných rodinných fotografií? Nájsť týmto nevyhnutných či pamätným predmetom miesto v dome je niekedy problém. A práve na ne využijete domácu knižnicu.

Dom poskytuje vytúžený priestor

Ak si plánujete vytvoriť knižnicu v dome, určite oceníte veľký a vzdušný priestor. Pokiaľ máte domácnosť, ktorá vám dovoľuje experimentovať, ako vášnivého čitateľa vás iste poteší vlastný čitateľský kútik. Priestor na čítanie, vzdelávanie, písanie či jednoducho snívanie oceníte aj v prípade, že pracujete z domu.

Môžete si naň vyhradiť celú stenu v obývačke, kde uložíte svoje knižnú zbierku, alebo police z knihami umiestite do zimnej záhrady, spálne alebo predsiene. Voľný kútik doplňte pohodlným kreslom či stoličkou a máte domácu knižnicu, kde vždy nájdete útočisku.

Praktické riešenia v byte

Väčší problém vytvoriť priestor pre všetky svoje knihy býva v bytoch. Ak však využijete možnosti, aké vám domácnosť ponúka, budete sa z domácej knižnice tešiť rovnako ako obyvatelia domu. Starostlivo pozrite všetky rohy. Tam získate viac priestoru, ako keby ste sa spoľahli len na samotnú dĺžku jednej steny. Rohová knižnica zavesená vo výške napríklad nad sedačkou, jedálenským stolom alebo pokojne aj v spálni nad manželskou posteľou vám ušetrí nevyhnutné miesto v byte a vytvorí v miestnosti elegantnejší dojem.

Skladujete vzácnejšie exempláre? V tom prípade zabudnite na vystavovanie v knižnici. Vzácne či veľmi staré kusy potrebujú úkryt pred svetlom a vlhkom. Preto im namiesto otvorených políc vyčleňte skrinku či osobitnú komodu, kde ich budete odkladať. Starožitné knihy, aj keď sú krásne a pôsobivé si zaslúžia osobitú starostlivosť a šetrné zaobchádzanie.

Inšpirácia: Homedit
Prečítané 4136 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.