Moderná detská izba

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Zariaďovanie detských izieb sa zvyčajne snúbi s pastelovými farbami, rozprávkovými motívmi a praktickými riešeniami. Avšak nemilosrdná doba Instagramu s sociálnych sietí prenikla aj sem. Požiadavky na krásny interiér, ktorý slúži nielen na spanie, ale aj hranie, prvé kamarátske prespávanie a snívanie, sú čoraz vyššie.

Kým pred pár rokmi si detská izba priam pýtala množstvo pestrých farieb, princezné, autíčka, hrdinov z komiksov, balóniky a srdiečka, štýlová detská izba, v ktorej by si vedel predstaviť život aj nejeden dospelý, dnes vyzerá úplne inak.

Materiál na prvom mieste

Veľa rokov uprednostňovali rodičia plast a drevotriesku, ktoré boli nielen cenovo dostupnejšie, ale ľahko sa dali vymeniť za nové. To sa však s nástupom ekologickej uvedomelosti zmenilo. Naopak, dnes si rodičia, ktorým záleží na kvalite a životnom prostredí, najradšej volia klasické masívne drevo. Základom detskej izby už nie je množstvo lacných poličiek a farebný koberec na hranie, ale klasická masívna posteľ, šatník, drevený stôl a stolička.

Hračky predstavujú zdroj neustáleho neporiadku, preto ich deti spoločne s rodičmi večer čo večer skrývajú do drevených alebo plastových škatúľ, ktoré potom jednoducho vložia na dno skrine alebo zasunú pod posteľ. Namiesto množstvo plyšákov či zbierky bábik mama s ockom ozdobia detskú izbu drobnými dekoráciami, ktoré zavesia do okna alebo nad posteľ. Zvyčajne sú to malé lietajúce balóny, svetielka či ozdôbka v tvare baletky či obľúbeného zvieratka.

Nové vzory, nové farby

Kým pred pár rokmi vládla v detskej izbe žltá, zelená, pomarančová a modrá, dnes by ste tieto farby hľadali zbytočne. Základom sú čisté tóny šedej, krémovej, bielej a béžovej. Tie oživujú predovšetkým doplnky v námorníckej modrej a svetlozelenej u chlapcov a ružovej či žltej u dievčat.

Namiesto vzorov, ktoré poznáme z rozprávok, sa v detských izbách preferujú skôr jemné a nevtieravé motívy zvieratiek, vtáčikov, kvetov a motýľov. Obľúbené sú aj pásiky, bodky alebo drobné srdiečka. Dôležité je kombinovať citlivo - buď dva vzory v rovnakých farbách, alebo naopak jeden vzor v dvoch odtieňoch.

Vzory a motívy sa najčastejšie objavujú na posteľnom oblečení, kobercoch, obrazoch a dekoráciách. Veľký návrat slávia tradičné záclony a závesy, ktoré môžu zostať v bielej či jemnej pastelovej farbe.

Naopak z detských izieb takmer vymizli nálepky na stenách a oknách, tapety, detské svietidlá a veľké plyšové zvieratká, ktoré predovšetkým lapali prach. Nahradili ich kvety, rodinné fotografie v rámikoch a zásadou každej izby ostáva knižnica s detskými knihami, ktoré môže malý obyvateľ čítať večer čo večer pred spaním.

Inšpirácia: Freshome
Prečítané 3914 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.