Interiér v provensálskom štýle

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Provensálsky štýl zútulní každú domácnosť

Túžite po útulnom, romanticky zariadenom domove? Zariaďte svoje bývanie v provensálskom štýle. Interiér, ktorý symbolizuje tradície, rodinnú pohodu a nedbalú eleganciu, inšpiruje domácnosti po celom svete. Či už vlastníte rodinný dom alebo menší byt, váš domov získa nebývalú atmosféru.

Cíťte sa tu pohodlne

Tento francúzsky vidiecky štýl sa dokonale prispôsobuje potrebám domácich. Základom provensálskeho štýlu je rustikálny nábytok s oblými tvarmi, drevené podlahy a dekorácie dotknuté zubom času a patinou.

Dotyk Provensálska začína v kuchyni za veľkým dreveným stolom. Bez neho si Francúzi ani nevedia predstaviť domácnosť. Je to miesto, kde sa podávajú preslávené francúzske večere o niekoľkých chodoch, nalieva sa dobré víno a rozprávajú zážitky z celého dňa. Symbolom provensálskeho štýlu je práve kuchyňa- priestranná a svetlá. Obľúbené sú odtiene bielej, krémovej či ivory.

Provensálsky štýl miluje teplé odtiene. Naopak, nenájdete v ňom kontrasty, výrazné pastelové farby či chladné tóny šedej. Základom je kombinácia bielej a dreva, ktorú nájdete na stenách, nábytku aj pri výbere doplnkov. Tieto príjemné odtiene môže doplniť jediná farba- symbolická fialová.

S vôňou levandule

Kytička levandule je poznávacím znakom Provensálska. Levanduľa sa používala nielen na prevoňanie domácnosti, ale aj ako odstašovač škorpiónov, ktoré sa v tejto oblasti vyskytovali. Máločo vyvoláva taký pocit nostalgie a pohody ako niekoľko stoniek levandule v porcelánovej váze položenej na okne. Atmósferu Provensálska vykúzlia aj vzdušné záclony a fotografie v starožitných rámoch.

Len žiadny minimalizmus! Pri zariaďovaní si vychutnajte dekorovanie. Nezabudnite na detaily ako vyrezávané dvierka na skrinkách, veľká pohodlná sedačka s vankúšikmi, oválne zrkadlo v hale, mäkký vlnený koberec či stoličky so zdobenými operadlami. Provensálsky stýl miluje hru s detailami, ktorá je zdanlivo bez pravidiel, výsledok je však vždy čistý a očarujúci.

Francúzi žijúci na vidieku sa neboja ukázať hosťom svoje záujmy. Tradičnou súčasťou provensálskeho štýlu sú vystavené taniere či šálky na otvorených policiach a steny zdobené obrazmi s vyšívanými motívmi. Dokonalou bodkou pri zariaďovaní domova v duchu Provance je čajový servis s kvetinovým motívom na krajkovom bielom obruse. Nalejte si šálku a vychutnajte si ju. Provensálsky štýl nefunguje bez nehmotného aspektu, atmosféry dôvery, pohody, smiechu a radosti zo života.

Inšpirácia: Small Design Ideas
Prečítané 4229 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.