Kuchyne v škandinávskom štýle

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Kuchyne v škandinavskom štýle

Jednoduchý elegantný prísny dizajn zo Škandinávskych ostrovov vyhnal z našich domácností aj obľúbenú provensálsku atmosféru, zaoblené tvary, pastelové farby a množstvo dekoratívnych prvkov. Odrazu sme zatúžili po jednoduchosti, čistom priestore, sviežich svetlých farbách a čistom neprezdobenom stole. Málokde zmení škandinávsky štýl atmosféru miestnosti tak ako v kuchyni.

Kvalita kombinovaná s eleganciou

Zo severských krajín k nám neprišla len Ikea. Práve naopak, obyvatelia Nórska, Švédska a Fínska sa môžu pochváliť uvážlivým a zodpovedným nakupovaním a svoju domácnosť zariaďujú s ohľadom na životné prostredie. V kuchyni sa vyhýbajú zdobeným vyrezávaným dvierkam, otvoreným policiam s vystavenými hrnčekmi z ciest aj rôznym kuchynským pomocníkom odloženým na kuchynskej linke.

To by sa priečilo severskému minimalizmu. Správna škandinávska kuchyňa má všetky drobnosti starostlivo odložené v policiach a ukryté pred očami hostí. Povrchy sú hladké a čisté, materiál kvalitný, určený na mnoho rokov používania. Obľúbené je drevo vo svetlých odtieňoch, ktoré Škandinávci radi kombinujú s kovovým úchytkami a kuchyňu vybavia najmodernejšími spotrebičmi.

Súčasťou škandinávskej kuchyne je typický ostrovček, ktorý slúži na prípravu jedla. Táto praktická súčasť vybavenia umožňuje venovať sa vareniu bez toho, aby sa narobil neporiadok v celej kuchyni, a zároveň do prípravy môžete zapojiť celú rodinu.

Základom je stôl na rodinné obedy

Severské krajiny sa vyznačujú láskou k vareniu a rodinnému stolovaniu, ktorému dávajú prednosť pred návštevami reštaurácií. Žiadna domácnosť sa nezaobíde bez dreveného masívneho stola, ktorý je pripravený aj pre prípadné návštevy príbuzných a priateľov. Musí byť kvalitný, pevný a najlepšie rozložiteľný, pretože v čase Vianoc a Veľkej noci Škandinávci radi hostia celé rodiny.

Stôl obvykle zdobí jednoduché prestieranie alebo váza s kvetmi, čo je často jediný dekoračný prvok kuchyne. Škandinávci však za svojou strohosťou skrývajú zmysel pre humor a cit pre dizajn. Stoličky a stôl nikdy nie sú vyrobené z rovnakého materiálu.

Drevený stôl pokojne doplnia kovovými stoličkami, ktoré pripomínajú školské časy, originálnymi farebnými či netradičnými plastovými kresielkami. Práve spojenie tradičnej elegancie a moderných prvkov robí škandinávsku kuchyňu takou výnimočnou.

Kúsok prírody

Namiesto vázičiek, sviečok a magnetiek na chladničke zdobia severania svoju kuchyňu veľmi prakticky. Na oknách nájdete bylinky zasadené v kvetináčoch, ktoré slúžia nielen na varenie, ale prinášajú do domu závan prírody. Obľúbenou rastlinou v škandinávskej domácnosti je vres, drobný krík, ktorý vyžaduje málo starostlivosti, no dodá miestnosti sviežosť a skrášli ju.

Inšpirujte sa a vytvorte si s príchodom jari zelený kútik aj vo vašej kuchyni. V kvetináčoch sa blízkosti okna bude dobre dariť koriandru, pažítke, bazalke aj mäte, ktoré môžte zasadiť už v najbližších dňoch.

Inšpirácia: Homedit
Prečítané 5528 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.