Výzdoba vianočného stola

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Aj keď do Štedrého dňa zostáva ešte zopár týždňov, predovšetkým gazdinky si nenechajú ujsť príležitosť obzrieť výklady a popremýšľať, čo bude na slávnostnom stole vyzerať dobre. Nakoniec, Štedrý večer stále patrí k najkrajším chvíľam roka a naše rodiny si spomienku na večeru vo svetle blikotajúcich sviečok budú pamätať celý život. Pripravte si teda dekorácie a prestieranie tak, aby ste sa v tento deň cítili slávnostne a boli s výsledkom spokojný.

Trendom roka bude minimalizmus

Hovorí sa, že móda sa mení, no štýl je večný. Ak ten váš vyjadruje jednoduchosť a elegancia, máte vyhrané. Práve tie vám zaručia skvelý výsledok pri takmer nulovom úsilí. Základom minimalistickej výzdoby vianočného stola je vyhnúť sa zbytočným nákupom.

Ak máte drevený stôl, nepotrebujete ani obrus. Alebo použite jednoduchý biely ľanový obrus obdĺžnikového tvaru. Biela farba symbolizuje nielen zimu (a už niekoľko rokov chýbajúci sneh), no zároveň dokonale dopĺňa každý interiér a skvele sa kombinuje. Môžete použiť spojenie rôznych materiálov – okrem spomínaného dreva, biela farba miluje kov v zlatej, medenej či striebornej, alebo prírodné motívy.

Najkrajšia výzdoba sa neskrýva v supermarketoch. Na prechádzke v prírode nazbierajte šišky, šípky ši konáriky jablone. Ak ich dáte do vázy s vodou štvrtého decembra, mali by podľa porekadla starých mám rozkvitnúť práve na Štedrý deň. Okrem jednoduchých dekorácií nezabudnite na symbol Vianoc – adventný veniec, ktorý dokonale vynikne práve uprostred slávnostnej tabule.

Milovníci detailov ocenia hygge

Známy severský pojem, ktorý znamená teplo a vrúcnosť domova, je ideálnym spôsobom dekorovania pre tie gazdinky, ktoré milujú detaily, hravosť a mnohovrstvosť. V tom prípade vytiahnite všetky pamätné dekorácie, dary a nebojte sa farieb a netradičných detailov. Namiesto bielej si ako základ zvoľte červenú, vínovú, tmavozelenú alebo hrejivé káro. Pri minimalistickom štýle oceníte jednoduchý biely servis, ktorý zdobí jemný strieborný lem či imitácia krajky, ktorá je v móde najmä v posledných rokoch.

Naopak, pri štýle hygge si môžete dovoliť viac improvizovať. Aj keď biely servis využijete pri viacerých príležitostiach, farebný či vzorovaný bude pôsobiť živšie a originálnejšie. Na trhu nájdete rôzne vianočné motívy. Tie však naozaj budete potrebovať len v priebehu niekoľkých sviatočných týždňov. Jednoduchý motív, modro – bielu, zlato – bielu či šedo – modrú kombináciu však môžete na stôl položiť aj počas roka.

Hygge znamená prepojenie starého s novými, milovaného s nedávno zaobstaraným. Preto na slávnostnej tabuli nič nevynikne tak darovaný sviatočný obrus, ručne vyrobené obrúsky, ozdoby z vianočných trhov a sviečky, ktorými ste sa obdarovali pri nákupoch. Nebojte sa vyrábať, hľadať, zapojiť aj deti či požiadať o darček v podobe novej ozdoby.

Na čo nezabudnúť

Vianočné prestieranie si okrem osvedčených tradícií zaslúži aj niečo nové. Možno máte rokmi overený sviatočný servis a nový naozaj nepotrebujete. Čo takto doplniť taniere veselými miskami s vianočným vzorom sobov, snehuliakov či snehových vločiek, ktoré spestria štedrovečerný stôl? Ak si Štedrý večer neviete predstaviť bez vyšívaného obrusu, nemusíte hľadať ďalší. Možno však poteší sada nových servítok či podložka pod tanier. Tá nemusí byť len látková, nádherné podložky dnes nájdete napríklad z dreva.

Príbor, ktorý sme dostali ako svadobný dar, je tiež zvyčajne nenahraditeľná súčasť slávnostnej večere. Dnes si však môžete zaobstarať originálne lyžičky na kávu či vidličky na dezert s vygravírovaným menom alebo dátumom.

Stred stola si zaslúži výnimočnú ozdobu. Ak nechcete použiť adventný veniec, položiť naň môžete sadu dekorácií, napríklad vianočných postavičiek, malý stromček či strieborný svietnik. Ak túžite po jednoduchosti a romantickej nálade, zapáľte na stole niekoľko čajových sviečok. Alebo do stredu stola umiestnite vianočnú kyticu. Okrem tradičnej vianočnej ruže či imela na štedrovečernej tabuli nádherne vyniknú sušené kvety v obľúbených vianočných farbách.

Inšpirácia: HomeBNC
Prečítané 4693 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.