Ako na vianočné osvetlenie?

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Atmosféra vianočných sviatkov sa nezaobíde bez hrejivého svetla blikotajúcich svetielok. Najmä preto, že tma prichádza oveľa skôr a viac času trávime doma v kruhu rodiny. Rovnako aj príchod samotných Vianoc odjakživa symbolizuje svetlo – zapaľovanie sviečok na adventnom venci a na Štedrý deň sa v každej domácnosti rozžiari vianočný stromček.

Ak si chcete čakanie na najkrajšie sviatky roka spríjemniť a zútulniť si domov, zvoľte si už na začiatku decembra dobre rozmiestnené osvetlenie, ktoré vás naladí na sviatočnú atmosféru aj po dlhom dni v práci či v škole.

Tajomstvo dobrého svetla

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že rôzne spôsoby nastavenia osvetlenia vytvárajú v miestnosti rôznu atmosféru? Kým stropné kvalitné osvetlenie vytvára v izbe pocit väčšieho priestoru a hodí sa predovšetkým na prácu či čítanie a aktivizuje myseľ, tlmené svetlo vhodne rozmiestnené po miestnosti pôsobí príjemnejšie, upokojuje a vytvára zónu oddychu.

Najmä v obývacej izbe či v spálni pôsobí lepšie ako výrazné stropné osvetlenie šikovné riešenie. Rozmiestnite viacero svetielok a lámp, ktoré osvetlia rôzne kúty a časti miestnosti. Napríklad v spálni je vhodné uložiť lampy na nočné stolíky, využiť roh izby na väčšiu lampu a na toaletný stolík, okná či v blízkosti šatníka vybrať menšie svetielka. Veľmi obľúbené sú svetelné reťaze pripomínajúce svetielka z vianočného stromčeka. Vyniknú nielen v detských izbách, ale prinášajú atmosféru blížiacich sa sviatkov do každej miestnosti v dome.

Svetelné reťaze s vianočnou tematikou

Chystáte sa ozdobiť si byt drobnými blikotavými svetielkami? Zabudnite na fádne malé žiarovky. Na trhu dnes nájdete množstvo originálnych svetelných reťazí, ktoré vás potešia nielen cez sviatky, ale počas celého roka. Veľmi obľúbené sú malé loptičky so žiarovkou umiestnenou vnútri. Môžete ich zohnať v jemnej pastelovej farbe, napríklad v ružových, vanilkových, modrých a šedých tónoch. Takéto svetelné reťaze sa hodia napríklad ako ozdoba do detských postieľok. Omotajte ňou rám postele, alebo ju umiestnite nad okno.

Počas vianočných sviatkov môžete použiť špeciálne svetielka s motívom vločiek, hviezdičiek či stromčekov. Takéto osvetlenie krásne ukáže v kuchyni počas pečenia vianočných koláčikov. Môžete ich umiestniť aj na stenu a osvetliť nimi fotografie v rámikoch. Fotografie vyniknú oveľa viac a takýmto spôsobom jednoducho osvetlíte tmavý kút izby alebo zle osvetlenú miestnosť, napríklad halu.

Svetelné reťaze vyzerajú skvele na poličkách, v sekretároch, na knižniciach či v blízkosti kozuba. Do netradičných svetelných reťazí nemusíte veľa investovať. Stačia vám obyčajné z obchodného reťazca. Ozdobte si ich podľa vlastnej fantázie – napríklad vykrajovačkami na vianočné koláčiky alebo vystrihnutými papierovými hviezdičkami či srdiečkami. Je to pomerne jednoduché a lacnejšie riešenie, pri ktorom môžete stráviť príjemný piatkový večer.

Urobte si domáce lampášiky

V posledných rokoch sa do módy vracajú retro doplnky, ktoré zútulňujú a skrášľujú domácnosť. Obľúbené sú malé lampášiky, do ktorých stačí vložiť čajovú sviečku a môžete sa tešiť z okúzľujúcej dekorácie. Lampášiky, rovnako ako svetielka, si tiež môžete svojpomocne. Postačí vám na to zaváraninový pohár, ktorý, najmä vďaka vašej práci, bude vyzerať oveľa krajšie a originálnejšie než tie kúpené v obchode. Vyberte si niekoľko pohárov, ktoré už nepotrebujete. Ozdobte ich starou krajkou, stužkou či kúskom látky. Do vnútra už len stačí vložiť sviečku, ktorú ste nemali počas roka príležitosť spotrebovať.

Takýto domáci lampášik je bezpečnejší a zdravší. Nielenže neobsahuje žiadne plasty, ktoré sú pri teplote, ktorú vytvára svetlo sviečky škodlivé, pretože uvoľňujú do vzduchu rôzne škodlivé látky, ktoré vdychujeme my aj deti. Naviac je to aj ekologickejšie riešenie, pretože neprispievate k vzniku nového odpadu. Domáce lampášiky vyniknú na parapete okna, bare predeľujúcom kuchyňu s obývačkou či na záhrade, terase a balkóne, kde si v zimný večer môžete vychutnať varené víno či bylinkový čaj.

Inšpirácia: Ideal Home
Prečítané 3290 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.