Krb v dome alebo byte

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Milujete štýl hygge? Útulná a intímna atmosféra sa nezaobíde bez tepla, ktoré v domácnosti dokonale sprítomní kozub. Kedysi sa bez rodinného centra, okolo ktorého sa zišli všetci rodinní príslušníci, nezaobišla žiadna domácnosť. Dnes sa práve vďaka vplyvu severského štýlu vracia aj do našich domovov.

Ideálne riešenie

Kozub ako zdroj tepla môže mať v domácnosti viacero podôb. Buď si zvolíte klasický murovaný kozub, kozubové kachle alebo tradičnú piecku, ktorá dodá vášmu domovu príjemný rustikálny vzhľad. Vďaka kozubu získa každá domácnosť novú atmosféru.

Avšak skôr, ako sa pustíte do prerábky vašej obývačky, položte si niekoľko otázok. Je vaša domácnosť na kozub uspôsobená? Máte dostatočný priestor v dome, správne riešené miestnosti? Čo vetranie? Kde budete skladovať drevo? Budete mať na starostlivosť o kozub trpezlivosť?

Kozub je elegantné, ale časovo a finančne náročné riešenie. Jeho veľkou výhodou je, že vám aj v čase treskúcej zimy vyhreje domácnosť, a tak môžete ušetriť aspoň čas financií odloženú na vykurovanie priestorov.

V tomto prípade sú ideálne krbové kachle, ktoré dokáže vykúriť viacero miestností. Ak sa rozhodnete pre toto riešenie, porozhliadnite sa v okolí a nájdite si odborníka, ktorý vám do domácnosti zabezpečí flexibilné rozvody, priamo napojené na krbovú vložku.

Takto môžete v zime okrem jedálne či obývačky vykúriť napríklad spálňu či predsieň, v ktorej sa nenachádza radiátor. Toto riešenie žiaľ nie je vhodné v prípade, ak máte doma alergika či astmatika, lebo spolu s teplom sa v byte šíria i čiastočky sadzí a prach, ktoré dráždia dýchacie cesty.

Riešenie pre pasívny dom

Trendy v bývaní udávajú jasnú cestu, a tou je šetrenie energie. Pasívny dom teda s alternatívnym zdrojom tepla, akým je kozub, ráta. Nie však s klasickým murovaným kozubom, ale práve so spomínanou kachľovou pecou.

Nezabúdajte, že do pasívneho domu sa navrhujú špeciálne riešenia, ktoré vyžadujú nielen ruku odborníka, ale sú aj finančne náročnejšie. Vložené financie a úsilie sa vám v tomto prípade vráti nielen vďaka menšej spotrebe energií, ale aj v podobe zdravého vykurovania.

Obľúbené vzory kvetov v letných mesiacoch doplnili motívy levandule, listov, paliem, motýľov a rastlín. Tie vyniknú najmä v kombinácii s bielou a minimom doplnkov v interiéri. Sviežo pôsobia aj motívy vody, prírody, stromov či zväčšené fotografie, ktoré zdobia len časť steny.

Krb aj do bytu

Klasický krb je závislý od umiestnenia a funkčnosti komínu domu. Avšak na trhu nájdete aj čoraz populárnejšie krby na biolieh alebo elektrinu, ktoré sú vhodné aj do bytových priestorov. Veľkou výhodou je, že pri kúrení nevznikajú žiadne sadze ani popol a „ohník“ v kozube sa dá ľahko regulovať. Takýto domáci kozub naviac nie je nákladný a nevyžaduje špeciálnu údržbu.

Jeho výhodou je aj ľahká manipulácia a samozrejme, cena. Krb na biolieh či elektrinu zoženiete v cenovej relácii od 250 eur. Takýto kozub oproti štandardným riešeniam nevytvára oxid uhličitý a rôzne splodiny a je šetrnejší k životnému prostrediu. Gazdinky určite poteší nápad s miskou vody a pár kvapkami vonného oleja v blízkosti kozuba, ktorou prevoňajú celú domácnosť.

Inšpirácia: 1Kindesign
Prečítané 3895 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.