Oživte steny modernými tapetami

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Túžite vniesť do svojho bytu zmenu, ktorá by nebola finančne náročná a nestála veľa času a energie? Vyskúšajte tapety! Tie nielenže spestria a oživia priestor okolo vás, ale pri správnom výbere vzoru a materiálu môžete razom premeniť atmosféru vo vašom byte alebo rodinnom dome. Naviac, práve prostredníctvom tapiet ľahko vyjadríte svoj vkus a štýl.

Menej býva viac

V minulosti bolo bežné ozdobiť tapetami všetky steny v dome. Možno aj vám utkveli v mysli obrazy z filmov, kde sa hlavní hrdina nachádza v miestnosti ozdobenej kvetinovými tapetami, ku ktorej ladili pohovky a doplnky v interiéri. Takýto štýl prevládal v 60. rokoch prevažne vo Francúzsku a Anglicku. Dnes sa tapety využívajú predovšetkým ako ozdoba na jednej, zvyčajne dominantnej stene. Okrem klasických tapiet sa využívajú napríklad fólie, ktoré sa dávajú do spální či predsiení.

Pokiaľ sa rozhodnete naniesť tapetu na stenu sami, začnite penetračným náterom, ktorým vyhladíte nerovnosti steny. Podlahu nezabudnite chrániť napríklad starým kartónom pretože po znečistení by ste ju dávali do pôvodného stavu veľmi ťažko. Lepidlo určené na tapety rozrieďte vo vlažnej vode a naneste na suché steny.

Nastrihajte tapety na správny rozmer a pomocou vyznačených čiar ich nanášajte na steny. Ak ste domáci kutil a práca vám ide od ruky, strávite tapetovaním príjemné odpoludnie. Ak nie, vložte prácu s tapetami do rúk odborníkov a vy sa len tešte na výsledok.

Neutrálne farby, Provensálsko aj rozprávky

Móda a trendy dnes dovoľujú všetko, čo vám umožní prejaviť svoju osobnosť a životný štýl. Obľúbeným motívom zostávajú geometrické vzory v kombinácii s bielou, krémovou, béžovou alebo šedou. Tie miestnosť zosvetlia a pomocou hry odtieňov jednej farby sa príjemne pohrajú s priestorom. Táto kombinácia je ideálna pre menšie miestnosti či spojenú kuchyňu s obývačkou alebo jedálňou.

Väčšie priestory naopak dovoľujú vyniknúť kontrastom. Neprekonateľnou zostáva hra čiernej a bielej, miestnosť však zútulní aj jesenná žlto-hnedá kombinácia. Máte chuť na niečo netradičné? V móde sú netypické spojenia námorníckej modrej s horčicovo žltou, červenej so šedou, akvamarínovej s tyrkysovou a bielou či levanduľovej s hráškovozelenou.

Obľúbené vzory kvetov v letných mesiacoch doplnili motívy levandule, listov, paliem, motýľov a rastlín. Tie vyniknú najmä v kombinácii s bielou a minimom doplnkov v interiéri. Sviežo pôsobia aj motívy vody, prírody, stromov či zväčšené fotografie, ktoré zdobia len časť steny.

Tapety nepatria len do obývačky

Tapetami hravo osviežite izbu malých obyvateľov. Zabudnite však na jemné a nenápadné vzory. Splňte im sen, hocako gýčový, a doprajte im kráľovstvo, v ktorom vládne ich obľúbená rozprávka. Či už to bude tapeta s milovanou princeznou, akčným hrdinom alebo klasický večerník, ktorého sa nedokážu nabažiť.

Kým pri najmenších je vhodné zvoliť tapety v jemných a decentných farbách, aby ich krikľavé odtiene nerušili pri poobednom spánku, s rastúcim vekom sa zlepšuje aj vkus vášho dospievajúceho teenagera. Pre mladé slečny môžete zvoliť napríklad tapetu s motívom vysnívanej krajiny (vzor Eiffelovej veže ešte žiadnu izbu nepokazil). Najlepšie však urobíte, keď výber tapiet necháte úplne na nich. Oni už vedia, ako by mal ich priestor vyzerať.

Inšpirácia: Real Homes
Prečítané 1883 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.