Interiér v retro štýle

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Dokonalá kombinácia tradície a pohodlia

Milujete starožitný nábytok, drevo, kvetinový vzor a jemné farby? V tom prípade neváhajte a dožičte interiéru vašej domácnosti pôvab starých čias, ktorý sa dokonale snúbi s modernou pohodlnosťou a jednoduchosťou. Avšak pozor, nie je retro ako retro.

Nostalgia anglického vidieka

Kvetinové záhony, oheň v kozube a mušelínové záclony na oknách - atmosféra ako z kníh Jane Austinovej priam zvádza k tomu, aby ste si vyzuli topánky a prechádzali sa naboso po mäkkej tráve. Základom anglického štýlu je jednoduchý nábytok s mäkkými oblými rohmi a hranami. Centrom obývacej izby je pohodlná sedačka a kozub, priestor na jedáleň a mäkké denné svetlo, ktoré zútulní miestnosti. Zabudnite na čisté plochy a prázdne steny.

Anglická nostalgia priam volá po fotografiách v rámikoch zavesených nad schodiskom, obrazoch s výjavmi prírody a vázach s poľnými kvetmi. Základom britského štýlu sú neutrálne odtiene, avšak teplé tóny. Červené káro, smotanovo biely obrus, čokoládovohnedé prestieranie v kombinácii s mätovo zelenou, staroružovou a modrou vytvorí dokonalú harmóniu a nežný nostalgický nádych. Teraz už chýba len naliať čaj do porcelánových šálok a užívať si nádych vidieka vo vašej domácnosti.

Čaro Provensálska

Narozdiel od anglického retro štýlu, provensálsky spôsob bývania je živší, radostnejší a dominujú v ňom predovšetkým svetlé odtiene. Ak sa rozhodnete vniesť do domácnosti trochu južného Francúzska, nebojte sa vymaľovať všetky steny nabielo. Provensálsky štýl miluje zdobenosť: vyrezávaný rustikálny nábytok, množstvo skriniek a políc na odkladanie drobností a uprostred jedálne veľký drevený stôl na povestné francúzske večere.

Pravú atmosféru vám do domácnosti prinesie na klasické drevo. To sa príjemne snúbi s kožou, sklom, kovom i ratanom. Záleží len od vás, čomu dáte v domácnosti priestor. Francúzi sú známi tým, že sa nevyžívajú v zberateľstve - v interiéri si nechávajú len to, čo milujú, alebo predmety, ktoré v sebe nesú osobitný príbeh. Preto u nich nájdete hojdacie kreslo po starej mame, svadobnú fotku prarodičov či obrus, ktorý dostali ako svadobný dar. Práve spomienky a kytica levandule na stole dodávajú interiéru nádych provensálskych viníc.

Nádych toskánskeho leta

Milujete Taliansko? Čo takto vytvoriť si trochu slnkom zaliatej toskánksej atmosféry, ako vystrihnutej z dovolenkového katalógu, aj u vás doma? Toskánske domácnosti sú si s tými provensálskymi veľmi podobné, avšak predsa trochu iné. Taliani milujú kameň- vo svojich vidieckych domovoch uprednostňujú kamenné podlahy, ktoré najmä v horúcich dňoch poskytujú chládok.

Toskánske domy sú zariadené v prostom, no okúzľujúcom štýle, niekoľko kusov jednoduchého nábytku v tmavých odtieňoch, minimum doplnkov a ozdôb, jemné krajkové záclony a veľké okná, ktorými do izieb preniká dostatok svetla. Toskánsky štýl je ideálnym riešením pre väčšie domy, ktoré umožňujú kombinovanie jednoduchosti a nadčasovej kvality, ktoré premenia vašu domácnosť na dovolenkovú rezidenciu.

Inšpirácia: The Farthing
Prečítané 3000 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.