Moderný industriálny interiér

Príjemné čítanie o bývaní a zaujímavom interiéri

Staré továrne a opustené priemyselné areály na okraji miest sú pretrvávajúcim problémom mnohých slovenských sídiel. Dôsledkom tohto javu je najmä znižovanie estetických kvalít mestského priestoru a záber územia, ktoré by mohlo byť využité iným, lepším spôsobom. Šikovní architekti a dizajnéri však prišli už v minulosti s nápadom, ako takýto priestor premeniť na moderné byty a plochy, ktoré lákajú stále viac ľudí. Industriálne areály a v nich umiestnené objekty disponujú nadmieru štedrým priestorom a rozlohou. Ďalším prvkom príznačným pre priestory bývalých tovární sú vysoké stropy a obrovské okná, ktoré do interiéru vpúšťajú veľké množstvo denného svetla. Aj napriek tomu, že továrne môžu na pocit pôsobiť chladne a neosobne, neznamená to, že interiér nemôže byť po vhodných úpravách útulný a schopný navodiť teplo domova. A to všetko pri zachovaní pôvodnej identity priestoru.

Pri zariaďovaní moderného industriálneho interiéru je obvyklé, že dochádza ku kombinácii rôznych štýlov. Prevládajú predovšetkým hladké línie, jednoduchý nábytok z masívneho dreva, stoličky v nápaditom štýle a prírodné materiály v kontraste so sklom, chrómovými prvkami a oceľovými konštrukciami. Zaujímavý nádych môžu priestoru dodať starožitné kreslá či pohovky v obležaní množstva vankúšov. Nositeľom industriálneho štýlu a jeho nezameniteľného nádychu sú najmä steny a mohutné konštrukcie, ktoré sú dedičstvom predchádzajúceho využitia priestoru. Tehlové múry bývajú často s precíznosťou rekonštruované tak, aby sa stali dominantou celého interiéru. Rovnakú úlohu zohrávajú aj masívne drevené alebo oceľové trámy a konštrukcie.

Hoci by mal byť v industriálnom interiéri prevládať hlavne prvok funkčnosti, vhodné doplnky si v ňom určite nájdu svoje miesto. Začnite pri svetlách. Jednoduché lampy či dokonca obnažené žiarovky sú v tomto štýle žiadúce. Pri rozmýšľaní o tom, ako takýto priestor osvetlíte nezabúdajte na to, že svoju úlohu zohrajú aj nezvyčajne veľké okná. Rovnako môžete siahnuť aj po doplnkoch z doby veľkej priemyselnej revolúcie. Celý interiér doladia aj abstraktné obrazy či fotografie. Zabúdať nemusíte ani na kvety či zelené rastliny.

Inšpirácia: Freshome
Prečítané 2977 krát

Máte záujem o propagáciu formou PR článku?

Podobné články v magazíne

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 26. 12. 2023

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2024.

Prečítať článok

Plán obnovy rodinných domov 2022

Užitočné informácie | 30. 03. 2022

Príležitosť pre majiteľov starších rodinných domov získať dotáciu na obnovu až do výšky 19.000 eur.

Prečítať článok

Najobľúbenejšie projekty roku 2021

Príspevky a oznámenia | 24. 02. 2022

Už po piatykrát v rade sme si pre vás pripravili rebríček piatich najobľúbenejších domov na kľúč.

Prečítať článok

Veselé Vianoce a šťastný nový rok!

Príspevky a oznámenia | 19. 12. 2021

Ďakujeme vám za spoluprácu v uplynulom roku a prajeme veľa šťastia, zdravia a pohody do roku 2022.

Prečítať článok

Naše webové stránky fungujú správne aj vďaka cookies. O ich používaní informujeme na stránke Pravidlá používania Cookies.